Csincsilla, Tengerimalac, Törpenyuszi


A csincsilla vagy gyapjas csincsilla (Chinchilla lanigera) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a csincsillafélék (Chinchillidae) családjához tartozó faj.
A csincsilla társas lény, és egy életre választ párt magának. Tápláléka fűfélék és lágyszárú növények, magokkal, gyümölcsökkel táplálkozik. Az állat fogságban 8-10 évig él. Kedvelt háziállat.
Az ivarérettséget körülbelül 4 hónapos korban éri el. A párzási időszak egész évben tart. A nőstény akár háromszor is képes elleni egy évben, szabadon azonban általában csak egyszer. A vemhesség körülbelül 110 napig tart, ennek végén a nőstény 1-4 utódot hoz a világra. Születésükkor a kicsinyek csak 40-50 grammot nyomnak, és 10 centiméter hosszúak. Bundájuk és 20 foguk azonban már teljesen kinőtt, és szemük nyitva van. Az elválasztás 6-8 hét után történik meg.

Érdekesség
A csincsilla bundája azért olyan sűrű, mert minden szőrtüszőből 40-80 szőrszál nő. Egy négyzetcentiméteren több szőrszála van, mint bármely más emlősnek. Az egyes szőrszálak annyira finomak, hogy szabad szemmel alig láthatók. Egy hosszú női bunda előállításához legalább 150 csincsilla prémjére van szükség. A nőstény bajsza sokkal hosszabb, mint a hímé.

A tengerimalac (Cavia porcellus) a rágcsálók (Rodentia) rendjén belül a Cavia nemhez tartozó, külsőre leginkább nyúlra emlékeztető, de nála valamivel kisebb testű emlős. Testhossza 25–30 centiméter, tömege 800 (nőstény) – 1500 (hím) gramm.
Őseinek természetes élőhelye Dél-Amerika (Kelet-Brazília, Chile, Peru, Argentína). Méretben, színben, szőrfajtában igen különbözőek lehetnek, s egyik jelenleg vadon élő fajhoz sem hasonlítanak. Pontos ősük nem ismert.
Egy kifejlett példány hossza eléri a 25–30 centimétert, tömege 800–1500 gramm.

Érdekesség, hogy a tengerimalac hallása rendkívül kifinomult, és az ember által hallható hangoknál jóval szélesebb tartományra (50–50 000 Hz) terjed ki: fajtársaik egymással az ultrahang tartományban kommunikálnak. A többi rágcsálóval ellentétben növényi táplálékkal, főleg fűfélékkel, szénával, gyümölcsökkel, zöldségekkel táplálkozik. A magvak fogyasztása természetes élőhelyükön nem jellemző.Törpenyuszi

A leginkább gyerekbarát mert jól viseli a babusgatást. Főként zöldségeket és magokat eszik, sokat iszik. Nagy helyet igényel minimum 100cm x 50cm, ki lehet engedni lakásban is mert szobatiszta, de felügyelettel, mert szeret mindent megrágcsálni. Több fajtát kitenyésztettek már pl.: kos orrú, lógófülű, oroszlánfejű stb... Viszonylag könnyű a tartása, 6-8 évig él, szúnyog elleni oltás ajánlott főleg ha a nyuszi kertben is van.