Hüllők, Gőték, Békák és Csigák

Törpe Karmosbéka

Az afrikai törpe karmosbéka azaz Hymenochirus curtipes nevének megfelelően csak kb. 4 centis.
Eredeti vadas színezete a szürke alapon fekete pöttyös, a szemzugok is feketék (pont mint az ókori egyiptomiaknál :) ), de már albínó változatuk is létezik. Jól fejlett úszóhártyáik vannak, magukat előre rugdosva úsznak. A vízből soha nem jönnek ki, viszont tüdejük van, tehát szabad tér kell nekik levegőzni. Elég bújkálósak, szeretik a vízinövényeket, bármilyen apró zugba bepréselik magukat. Mivel könnyű prédák,ezért nagyobb, agresszív, mindenbe belekóstoló halak mellé nem ajánlottak.
Egyébként nagyon hasznosak, hiszen megeszik a maradékot, bár a száraz tápot ritkán fogadják el. Nagy kedvencük a vörös szúnyoglárva és a tubifex.
22-27 fokos vízben élnek néhány évig.
A hőmérséklet csökkenése hatására gyakran kezdenek szaporodni. Ezt sokszor nem is olyan halk brekkenéssel, hanem kitartó, méretükhöz képest hangos "recsegéssel" jelzik.Zebra/Tigris csiga

Nerita zebra csiga egy tökéletes algakontroll az akváriumba. Nem eszi a növényeket, stabil akváriumlakó. Élettartam kb egy év. Tartható édesvízi akváriumban, de szaporodni csak brakkvizes medencében fog.

Min. akvárium mérret 20l
tegyél ágakat és sziklákat az akvárimba
22-28C
Indonéziából származik

Hajas Csiga

Nem eszi a növényeket, kb egy évig él. Tartható édesvízben de csak brakkviziben (enyhén sós) szaporodik.
Ágakkal és sziklákkal gazdagítsd az akváriumot,
Elevenszülő!
21-26C
Ph.:6,00-7,50
Kedvence a spirulina algával gazdagított táp!
Indonéziából származik


Pézsma teknős (Sternotherus odoratum)
Az egyesült államok déli részén honos, megtalálható a legtöbb állandó vízben patakokban, tavakban! 8-14 cm-re nő meg. A hím abban különbözik a nősténytől, hogy nagyobb feje van és hosszú farka amely végén tüske található!

Tartása:
A víz mélysége mindegy, kis mérete miatt nem kell nagy medencében tartani egy 40x30 cm-es akváriumban jól el van! Más teknősökkel sszerakható nem kell agressziótól tartani! 24-26 fok az ideális számára. Alakítsunk ki bújókat kimászókat, esetleg úszónövényeket.

Etetés:
Minden evő, de főleg férgek és hal.

Szaporodás:
A nőstények csak sekély árkot tudnak ásni a tojásaik számára.Ezt általában közel a vízhez, egy korhadó fa törzse alá ássák. Néha kétszer vagy még többször is rakhatnak fészket egy évben. Gyakran előfordul, hogy több nőstény rakja le a tojásait egy helyre. Ez egyfajta közösségi keltetőhely. Ezek a pézsmateknősök a víz alatt párosodnak és ezután rakja le a nőstény az 1-9 tojását valamikor február és június között. A kis teknősök kelési ideje 80-120 nap.Optimális hőméséklet és páratartalom: 22-30 fok és 90-95%.
Szerencsére nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé.